top of page

Hoe het maximale uit LinkedIn te halen tijdens je zoektocht naar een nieuwe baan

LinkedIn is de grootste professionele sociale netwerksite met meer dan 830 miljoen leden en 58 miljoen geregistreerde bedrijven wereldwijd. Bijna 90% van de recruiters gebruikt het regelmatig en 40% van de actieve gebruikers kijkt er elke dag naar. Een ervaren recruiter deelt met jou hoe je het ten volle kunt benutten.


  1. Houd je LinkedIn profiel up-to-date: beschouw je LinkedIn profiel als je visitekaartje en richt het zo in dat je in een oogopslag een goede eerste indruk van jezelf geeft door een professionele foto te gebruiken, je huidige ervaring te belichten en een goed overzicht te geven van je vaardigheden en doelstellingen.


Maak je profiel compleet door je talenkennis toe te voegen, trefwoorden te gebruiken volgens SEO-principes - test ze in de zoekbalk - en door (oud)collega’s en/of managers om aanbevelingen te vragen en er een terug te geven.

  1. Breid je netwerk uit: volgens het idee van zes graden van scheiding zijn alle mensen zes of minder sociale connecties van elkaar verwijderd. Er zijn drie verschillende manieren om je netwerk uit te breiden en het aantal ‘degrees of separation’ te verminderen;

  2. Voeg connecties toe: de gemiddelde LinkedIn-gebruiker heeft tussen de 500 en 999 connecties, dus met elke nieuwe connectie groeit jouw aantal 2e en 3e graads connecties exponentieel. Het is ook gemakkelijker om een onbekende te benaderen als je een connectie deelt;

  3. Volg bedrijven en organisaties waarin je geïnteresseerd bent: om interessante info te krijgen en op de hoogte te blijven van recente ontwikkelingen, kun je bedrijven en organisaties volgen;

  4. Word lid van LinkedIn groepen: in deze groepen kun je in contact komen met professionals uit dezelfde sector of met soortgelijke interesses. De beste manier om te beginnen is om waarde toe te voegen aan de groep en om van toegevoegde waarde te blijven, kun je interessante artikelen delen en/of in gesprek gaan met je groepsgenoten. Er zijn meer dan 2 miljoen groepen dus altijd wel één voor jou.

  5. Wees actief: zoals alle sociale platforms gebruikt LinkedIn algoritmes om 1) relevante info voorrang te geven - hoe meer likes je geeft, deelt en commentaar geeft, hoe meer LinkedIn over jou en jouw interesses komt te weten - en 2) sociale betrokkenheid - hoe meer interactie je hebt, hoe meer interactie je krijgt. Daarnaast kunnen de suggesties die je krijgt over bedrijven, organisaties en groepen ook een betere match zijn.

Denk er altijd aan om het professioneel en ‘neutraal’ te houden. LinkedIn is minder geschikt om je politieke en ideologische ideeën te delen, tenzij je een dergelijke carrière nastreeft.
コメント


bottom of page