top of page

Waarom je nooit een retentie aanbieding moet accepteren.

In de huidige markt hebben ervaren cyber security specialisten het voor het kiezen. Ga je nu opzoek naar een nieuwe baan, dan kun je meerdere aanbiedingen verwachten. En als je eenmaal een keuze hebt gemaakt en wil opzeggen, dan is de kans ook vrij groot dat je huidige werkgever een tegen aanbieding doet, een flinke retentie bonus want die willen je immers ook echt behouden. En om dat te bereiken kan er soms opeens heel diep in de buidel worden getast.


Het kan daarom heel aantrekkelijk lijken om toch nog even op je plek te blijven zitten, echter is dat lang niet altijd een verstandige keuze.


  1. Meer geld lost de overige problemen niet op. Vaak is geld niet enige de beweeg reden om een nieuwe baan te zoeken. Er zit er veel meer achter (cultuur, promotie, opleiding, flexitijd, management, politiek, cultuur, gemis aan uitdaging enz.) en deze overige zaken worden door extra geld niet de wereld uit geholpen. Dan blijf je zitten in een onwenselijke situatie.

  2. Bij het krijgen van een retentie aanbieding voel je je vaak gevleid. Maar laat je niet verleiden, iemand vleien is heel iets anders dan waarderen. Werknemers die daadwerkelijk echt gewaardeerd worden voelen dat ook zo in de regelmaat. Dit uit zich op de werkvloer door erkenning, maar ook als beloningen en structurele loonsverhogingen.

  3. Het accepteren van een retentie bonus laat een hele negatieve indruk achter bij je leidinggevende en collega’s. Vaak voelen directe collega’s en team genoten zich verraden en de onderlinge relaties en verhoudingen zijn verstoord en moeilijk te herstellen.

Meer dan de helft van werknemers, die en retentie bonus accepteren verlaten de organisatie alsnog binnen een jaar. Dus er is een redelijke grote kans dat je een hele mooie kans laat liggen om binnen een jaar toch weer opzoek te moeten gaan. En werkgevers zijn zich hier wel degelijk van bewust. Dus waarom doen ze dit dan?


Daar zijn wel een aantal concrete redenen voor:

  • Leidinggevenden worden vaak aangestuurd op basis van bepaalde doelstellingen die zij moeten behalen. Deze kunnen te maken hebben met productiviteit en effectiviteit welke worden beïnvloed door bezetting. Jouw opzegtermijn is vaak maar 1 maand maar het kan enkele maanden duren om jouw vervanger te vinden en in te werken. Mocht je binnen een jaar de organisatie alsnog verlaten, dan hebben zij alvast kostbare tijd gewonnen om op de achtergrond zich hierop voor te bereiden.

  • Los van de verloren tijd die gepaard gaat met het vervangen van een werknemer. Verkijk je je er niet op. Het is echt vele malen goedkoper om jou een retentie bonus te bieden dan om een nieuwe werknemer te werven.

  • Andere doelstellingen waarop leidinggevenden worden aangestuurd hebben echt letterlijk te maken met het ontwikkelen van personeel en retentie cijfers, waardoor de leidinggevende wordt afgerekend op het verliezen van personeel of ontvangt juist zelf een bonus voor het behouden van personeel.

  • Uiteraard, het kan natuurlijk ook zo zijn dat je echt de enige bent met een speciale vaardigheden of jij zit voor de organisatie op een hele belangrijke positie. Dan is het te begrijpen dat ze er wel alles aan zouden willen doen om je te behouden. Maar als je echt zo belangrijk bent, dan zou je niet moeten hoeven dreigen met vertrek voordat ze hun waardering laten blijken.

Daarom geef ik altijd het volgende advies:


Denk goed na over de redenen waarom je graag zou willen vertrekken. Ga na of deze problemen opgelost kunnen worden en bespreek dit met je leidinggevende.


Vraag actief naar de mogelijkheden voor doorgroei, promotie, opleiding, een nieuwe uitdaging of een loonsverhoging en laat blijken dat dit belangrijk voor je is. Durf te vragen en neem actie intern voordat je opzoek gaat naar iets nieuws. Hoe je dit het beste aanpakt, zal ik in een volgende blog uiteenzetten.


Heb je het geprobeerd maar mocht het niet baten, begin resoluut aan je zoek tocht naar iets nieuws. En mocht je werkgever bij het opzeggen toch wel over de brug komen. Zet de nodige vraagtekens en denk hier echt twee keer over na. Soms kun je beter eieren voor je geld kiezen.


Wil je meer oprecht advies van een eerlijke recruiter? Volg deze Blog.




Comments


bottom of page